Brigita Avramović Brumen, klinični dietetik

Energijske ploščice

Energijske ploščice se razlikujejo glede na vsebnost beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov pa tudi glede vsebnosti vitaminov, mineralov in drugih spojin, ki se jih dodaja. Nekaj ​​se jih ponaša z organskimi sestavinami ali nudi dodatke, kot so kofein, Ω-3 maščobe in BCAA.  Tržijo se kot prigrizki z nizko ali visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov ali kot obrok z visoko vsebnostjo beljakovin. Vse ploščice niso enake, zato je dobro prebrati podatke o hranilni vrednosti in sestavinah. Večina energijskih ploščic je kalorično in hranilno povsem enaka manjšemu obroku, so pa številne tudi zgolj ploščice polne sladkorja in nekvalitetnih maščob. Za rešitev vsakodnevne lakote je kot glavni vir hranil bolje izbrati običajno hrano, so pa ploščice zelo enostavne za transport in žvečenje in kot takšne idealen prigrizek za hitro potešitev lakote med odmori ter med ali po športnih aktivnostih.

Kako doma pripraviti dobro energijsko ploščico?

Zelo enostavno in če ste ljubitelj eksperimentiranja v kuhinji, tudi zelo zabavno. Prednost domače priprave ploščic je zagotovo v tem, da se pozna sestavine, ki se jih doda ali pa namenoma izključi. Ovseni kosmiči, oreščki, semena, suho sadje, med, arašidovo maslo, mleko, koščki čokolade ali dodatek beljakovin v prahu. Vsakič je mogoče pripraviti drugačno mešanico sestavin, ki je ni potrebno peči, je hrustljava in slastnega okusa.

Najprej se pripravi vse sestavine. V ponvi na zmernem ognju se stopi med in/ali arašidovo maslo, doda mokre sestavine ter umeša še suhe sestavine kot so npr. ovseni ali kokosovi kosmiči. Masi se nato v večji skledi umeša še narezano suho sadje, oreščki, semena in poljubni, raznoliki dodatki po vašem izboru. Če želite pripraviti ta recept brez energijske ploščice, najprej zberite vse sestavine. Domačo mešanico sestavin se nato enakomerno porazdeli v pekač, shrani v hladilnik za vsaj 2 – 3 ure (ali čez noč) in razreže na poljubne oblike in velikosti ploščic. V hladilniku se jih lahko hrani do 5 dni. V zamrzovalniku, ustrezno zavite, pa tudi več mesecev.

Primeri energijskih ploščic (recept za izdelavo 10 kom ploščic):
Dodan izračun hranilne vrednosti 1 ploščice.

Energijska ploščica z orehi in brusnicami:

12 dateljev brez koščic, skodelica ovsa, 2 žlici mandljevega masla, 1/3 skodelice medu, 2 žlici kokosovega olja, ščepec soli, ½ skodelice suhih brusnic in 1/3 skodelice orehov.

Hranilna vrednost 1 ploščice:
160 Kcal, 8 g maščob, 18 g ogljikovih hidratov, 2 g beljakovin, 2,3 g vlaknin.

Čokoladna energijska ploščica:

12 dateljev brez koščic, skodelica ovsa, 2 žlici kakava v prahu, 2 žlici mandljevega masla, 1/3 skodelice medu, 2 žlici kokosovega olja, ščepec soli, 1/3 skodelice koščkov temne čokolade.

Hranilna vrednost 1 ploščice:
160 Kcal, 7 g maščob, 21 g ogljikovih hidratov, 2,5 g beljakovin, 1,1 g vlaknin.

Čokoladna energijska ploščica z arašidi:

12 dateljev brez koščic, skodelica ovsa, ¼ skodelice arašidovega masla, 1/3 skodelice medu, 2 žlici kokosovega olja, ščepec soli, 1/3 skodelice koščkov temne čokolade, arašidi.

Hranilna vrednost 1 ploščice:
168 Kcal, 7 g maščob, 21 g ogljikovih hidratov, 4 g beljakovin, 1 g vlaknin.

Energijska ploščica z belo čokolado in marelicami:

12 dateljev brez koščic, skodelica ovsa,2 žlici mandljevega masla, 1/3 skodelice medu, 2 žlici kokosovega olja,1/2 skodelice suhih narezanih marelic in 1/3 skodelice bele čokolade.

Hranilna vrednost 1 ploščice:
167 Kcal, 7 g maščob, 23 g ogljikovih hidratov, 3 g beljakovin, 1 g vlaknin.

Energijska ploščica z belo čokolado in semeni (10 kom):

Lonček narezanih datljev, ¼ skodelice javorjevega sirupa, ¼  skodelice nesoljenega arašidovega masla, skodelica praženih nesoljenih mandljev, 1 in ½ skodelice ovsa in poljubno (suho sadje, oreščki, čokolada…).

Hranilna vrednost 1 ploščice:
190 Kcal, 8 g maščob, 25 g ogljikovih hidratov, 5 g beljakovin, 1,1 g vlaknin.