Športi povezani s plavanjem

Plavanje je specifičen šport, ki skupaj s suho vadbo oziroma fitnesom tvori odlične plavalne rezultate. Obstaja pa še nekaj športov, ki jih različni vrhunski športniki vključujejo v svoj urnik treninga. Vsak doprinese malenkost h razvoju športnika a le te malenkosti odbijajo stotinke v rezultatih, ko se gre za največja tekmovanja. Predstavnjamo vam nekaj teh športov.

TEK NA SMUČEH

Tek na smučeh je ena najprijaznejših oblik rekreacije oziroma športa v naravi. Za plavalce je bistvenega pomena pri zaključku zaveslaja, saj je gib pri teku na smučeh precej podoben in ravno te mišice rok se najbolj obremenjujejo. V vodi je zelo težko ponazoriti tako odrivno moč tudi z uporabo lopatic na rokah. Se pa tudi lažje pri plavanju skrajša zaveslaj in se obere lažjo pot, ki pa ni najboljša.

Tek na smučeh
JOGA

Ne samo za plavalce, za vse ostale športnike je dobrodošla, da jo prakticirajo v čimvečji obliki. Joga združuje fizično in psihološko pripravljenost, obe pa sta ključni za uspehe na najvišji ravni. Z jogo se poveča gibljivost celega telesa, uporabijo se mišice, ki so navajene v večini dela dneva počivati in skozi vadbo je vseskozi visoka osredotočenost na dihanje. Dihanje in kontrola ter nadzor le tega je začetek dobre psihološke pripravljenosti.

BALET

Gibljivost, gibljivost in še enkrat gibljivost. Ste videli baletko ki ne naredi dobrih špičk z nogami. Ali pa z rokami ne naredi špičke, ki jo prakticira vsak plavalec pri odrivu. Veliko malih pomankljivosti, ki jih plavalec ima in jih trener najde pri njem, se lahko improvizira z drugimi športi.

Balet
FITNES

Je pa tako spremljevalec že kar mladih plavalcev, saj se preko fitnesa dobi moč, ki jo plavalec potrebuje pri treningu. Potrebno je dobro sodelovanje plavalnega trenerja s kondicijskim, o tem bomo pa več povedali kdaj drugič.

Fitnes