Brigita Avramović Brumen, klinični dietetik

prehrana mladega športnika

Za tiste, ki jih zanima področje prehrane in so mnenja, da je ustrezna prehranska podpora v obdobju rasti in razvoja mladega športnika prav tako pomembna kot sami obiski treningov, je v literaturi na voljo precej smernic kako izvajati prehransko strategijo, ki podpira mlade skozi ves čas rasti in njihovega športnega razvoja. Spodaj je zbranih nekaj  osnovnih usmeritev:

  1. Razlaga otrokom o prehrani naj bo preprosta. Mlajši kot je športnik, enostavneje je potrebno povedati dejstva. Npr., namesto, da bi rekli: “pomembno je jesti sadje in zelenjavo, ker zagotavljata vitamine”, poskusite reči: “jejte sadje,zelenjavo in raznoliko hrano, ker vam bo ta dala energijo za vadbo”.
  2. Ocenite njegovo bazo osnovnega znanja o prehrani. Otroci pridobivajo znanja o prehrani že v vrtcu in šoli. Nekateri mladi športniki morda vedo kaj so ogljikovi hidrati in da dovajajo gorivo mišicam in možganom, drugi pa bodo morda potrebovali več osnovnih informacij glede razvrstitve makro- in mikrohranil. Poučite jih o pomembnosti uživanja kakovostne hrane in rednega kombiniranja živil pri vsakem obroku in prigrizku. To vpliva na nivo krvnega sladkorja kar lahko izboljša koncentracijo za šolske obveznosti in se hkrati v telo vnese dovolj energije za vadbo.
  3. Ponavljajte! Možgani mlade osebe so kot goba. Vpijajo in obdelujejo veliko informacij in so običajno dobri pri učenju dejstev. Zagotovite razumevanje osnov uravnotežene prehrane in predstavite koncept športne prehrane pred, med in po vadbi. Dobre metode za dosego tega so, da jih vprašate, kaj so jedli za zajtrk ali kosilo, so pred treningom zaužili enostaven a energijsko bogat obrok, so tekom celotnega dne pridno pili ? Pomembno je, da se navadijo na rutino rednega prehranjevanja in zadostne hidracije.
  4. Bodite pozitiven vzor! Zlasti, ko gre za prehransko vedenje in izbiro živil. Na mlade športnike se zlahka vpliva saj zaupajo odraslim. Svoje prehranske navade razvijajo na osnovi tega, kar delajo njihovi starši ali trenerji.
  5. Načela športne prehrane pri mlajših športnikih so podobna kot pri odraslih. Bistveno je, da je tako energijski kot hranilni vnos prilagojen skozi različne cikle volumnov in intenzivnosti vadbe, ko športniki napredujejo (t.i. periodizacija prehrane).
  6. Preprečitev dehidracije! Telo mladega športnika še ni popolnoma prilagojeno za učinkovito obvladovanje zvišanja temperature telesa med vadbo. Potrebna je vzpodbuda naj začnejo piti že zjutraj, ko se zbudijo in tudi čez dan naj bo vnos tekočine zadosten, da omogoča uriniranje vsake 2 do 3 ure.

Vzemite si čas, bodite dober zgled in se zabavajte pri učenju naših mladih športnikov prehranskih veščin, ki jih lahko vzamejo s seboj skozi celo življenje in športno kariero!