Madžarska prestolnica gosti Evropsko prvenstvo v plavanju

V ponedeljek se je pričelo evropsko prvenstvo v plavanju, ki je po težkem letu eden prvih pokazateljev pripravljenosti plavalcev v Evropi.

Slovenske barve branijo tudi fantje in dekleta iz klubov po vsej Sloveniji in priča smo bili nekaterim vrhunskim dosežkom. Dobili smo prvo žensko slovensko plavalko, ki je v 50- metrskem bazenu preplavala 50m prosto v manj kot 25-tih sekundah. Z dosežkom 24,96 sekunde se lahko pohvali Neža Klančar z ljubljanske Olimpije. Vrhunski rezultat je dosegla tudi Katja Fain z Branik Maribora, ki je z dobrim plavanjem na 200 metrov prosto v finalu dosegla odlično 6. mesto. Osebni rekord, odplavan v polfinalu 1.58.16, priča o dobri pripravljenosti Mariborčanke.

V teh dneh so se izkazali tudi plavalci iz drugih držav, ki so nekajkrat postregli z različnimi rekordi. Komaj 16- letna italijanka Pilato Benedetta je 50 prsno odplavala v hitrih 29,30 sekundah, kar je tudi nov svetovni (članski in mladinski) rekord. Dvakrat je svetovni rekord popravil rus Kolesnikov Kliment na 50 metrov hrbtno, najprej v polfinalu, nato pa se je v finalu z rezultatom 23,80 sekunde zavihal na sam vrh svetovne lestvice.

Tekmovanje se je po enem tednu zaključilo v nedeljo, 23.5.2021. Sedaj plavalce poleg mednarodnih tekem in tekem na domačih tleh čaka vrhunec sezone, to so Olimpijske igre v Tokiu.

Držimo pesti za slovenske reprezentante, da v prihodjih tednih odplavajo norme za Olimpijske igre!